Dagen zonder vlees: Metro test de snelle bloemkoolcurry van Julie Van den Kerchove

Samen met 110.841 tijdelijke vegetariërs doet Metro mee aan Dagen Zonder Vlees. Om inspiratie op te doen vroegen we zeven bekende koks om hun beste vegetarische recept met ons te delen. Dat gerecht hebben we met onze redactie bereid en uiteraard geproefd. Hieronder het resultaat van die bevindingen. Deze week is het de beurt aan de veganistische chef Julie Van den Kerchove.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Ik heb zelf een bescheiden voorgeschiedenis als vegetariër. Enkele jaren geleden werden 40 dagen zonder vlees er zonder veel moeite 365. Na een jaar ben ik ermee gestopt, omdat het nu eenmaal makkelijker is om wel vlees te eten. Maar een allesverslindende carnivoor ben ik nooit geweest. Als veganistische maagd is dit ‘easy vegan'-gerechtje wel een ontgroening.

De curry van zoete aardappel, bloemkool en tomaten is ontzettend makkelijk te bereiden. Ik kies er wel voor om al het snijwerk op voorhand te doen, en niet tijdens de bereiding zoals in het gerecht staat. Tijdens het stoven van de aardappelen snel nog de bloemkool snijden, dat loopt gegarandeerd in het honderd.

Het resultaat is erg lekker. De oosterse kruiden dragen het gerecht en tillen de ingrediënten naar een hoger niveau. Voldoende kruiden erop kieperen is dus de boodschap! Ik ben aangenaam verrast over hoe je met weinig ingrediënten toch een heel rijke maaltijd kan maken. Mijn gerechtje ziet er wel niet uit. Terwijl chef Julie pronkt met een foto met mooie blokjes aardappel en roosjes bloemkool, is het bij mij eerder een bloemkoolsmurrie dan een bloemkoolcurry.

Recept snelle bloemkoolcurry

• 1 scheutje kokosolie (of olijfolie)

• 1 medium ui, fijngehakt

1 klein teentje look, fijngehakt (optioneel)

• 1 à 2 koffielepels verse gember, fijngehakt (optioneel)

• Indische kruiden naar smaak: komijn, kurkuma,...

• zeezout en zwarte peper naar smaak

• 1 grote zoete aardappel (of gewone aardappel, pompoen)

• 1 kleine bloemkool (of broccoli, romanesco)

• 2 medium tomaten, in blokjes

• ½ kop diepvrieserwtjes (70 g)

• verse koriander of platte peterselie

Stap 1

Verwarm wat kokosolie in een kookpot. Stoof de ui, look en gember aan samen met wat komijn, kurkuma, garam masala, peper en zout.

Stap 2

Spoel ondertussen de zoete aardappel, dep hem droog en snijd hem in blokjes. Voeg de aardappelblokjes toe aan de kookpot, zet het deksel erop en laat 5 minuten stoven.

Stap 3

Snijd intussen de bloemkool in roosjes. Voeg de bloemkool toe aan de kookpot en laat verder stoven. Voeg de tomaten en de diepvrieserwtjes toe aan de kookpot zodra de zoete aardappel en bloemkool beetgaar zijn. Roer goed en haal van het vuur, zodat de erwtjes hun mooie groene kleur behouden.

Stap 4

Werk af met koriander of platte peterselie en serveer met quinoa, amarant, kikkererwten.

'Easy vegan met Julie' is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro. Voor meer info: www.lannoo.be.