Wereldwijde toename van hernieuwbare energie, ondanks dalende investeringen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De investeringen in wind- en zonne-energie zijn vorig jaar voor het eerst sinds 2013 wereldwijd afgenomen, maar toch is de stroomvoorziening uit hernieuwbare energie verder gestegen. Dat is te verklaren door de lagere kostprijs voor nieuwe projecten, zo blijkt uit een internationaal onderzoek. Er werd vorig jaar op wereldwijde schaal 241,6 miljard euro (226,5 miljard euro) geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dat is een terugval met zowat een kwart in vergelijking met 2015, zo tonen de gegevens aan van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep), de Frankfurt School en Bloomberg New Energy Finance.

Tegelijkertijd steeg de hoeveelheid nieuwe capaciteit uit die energiebronnen wel met 8 procent of 138,5 gigawatt. Volgens de onderzoekers is dat zelfs een recordtoename. Het aandeel van de hernieuwbare bronnen in de wereldwijde energiemix klimt daardoor naar 11,3 procent.

Volgens het rapport hebben enkele grote landen, en dan vooral China, de uitbouw van zonne-ergie vorig jaar vertraagd. China ligt met een investering van 78,3 miljard dollar wel nog altijd voor op Europa (59,8 miljard) en de VS (46,4 miljard).

Dat er ondanks de dalende investeringen toch meer groene energie komt, is volgens het rapport te danken aan de gunstige financieringsvoorwaarden en de grotere efficiëntie van de technologie.

bron: Belga