Aung San Suu Kyi ontkent "etnische zuiveringen" op Rohingyas in Myanmar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er is geen etnische zuivering aan de gang op de Rohingyas, een moslimminderheid in Myanmar. Dat zegt althans de officieuze leider van het land, Aung San Suu Kyi in een interview aan BBC vandaag. Ze vindt de term "etnische zuivering" trouwens te sterk voor wat er effectief aan de hand is. De Rohingya-moslimminderheid telt naar schatting 1,1 miljoen mensen en leeft voornamelijk in de streek van Rakhine, in het westen van het land. Daar heersen al langere tijd spanningen tussen de moslimminderheid en de overwegend boeddhistische bevolking. Begin oktober brak een nieuwe golf van geweld uit. De autoriteiten zegden dat moslims grensposten hadden aangevallen en negen politieagenten hadden gedood. Het leger treedt sindsdien hard op. Volgens de staatsmedia zijn al meer dan 80 mensen bij de ongeregeldheden omgekomen.

Aung San Suu Kyi beseft dat er heel wat vijandigheden zijn in deze regio "maar ook moslims brengen moslims om als ze ervan verdacht worden met de overheid samen te werken", zegt de voormalige Nobelprijs voor de Vrede. "Het is dus niet zozeer een kwestie van etnische zuivering, het gaat om mensen langs beide kanten, en het is net die tweespalt die we willen wegwerken."

Naar schatting meer dan 70.000 Rohingyas zijn gevlucht naar buurland Bangladesh. "Wie terugkeert, zal hier veilig zijn", gaf Aung San Suu Kyi mee.

Met de beslissing van de Verenigde Naties om een onderzoeksmissie te sturen naar het buitensporig geweld van het leger tegen de moslimminderheid is ze minder opgezet. Iets wat haar niet in dank werd afgenomen, zeker omdat ze geldt als het symbool van de mensenrechten, door haar jarenlange strijd tegen de militaire junta in het land. "Deze kwestie wordt me al sinds 2013 voorgeschoteld en ik heb daar altijd op geantwoord. Maar blijkbaar zeg ik niet wat de mensen willen horen, omdat ik geen bevolkingsgroep wil veroordelen", aldus nog Aung San Suu Kyi.

bron: Belga