Taliban vragen hulpagentenschappen te werken in door hen gecontroleerde gebieden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Talibanmilitanten hebben buitenlandse hulpagentschappen die actief zijn in Afghanistan, opgeroepen te werken in de gebieden die door de taliban worden gecontroleerd. De taliban roepen liefdadigheidsorganisaties, in het bijzonder islamitische, op om "gewone Afghanen bij te staan in gebieden onder de controle van het Islamitisch Emiraat". Volgens Amerikaanse bronnen controleert de Afghaanse regering momenteel minder dan 60 procent van het Afghaanse grondgebied. Meer dan 40 procent is ofwel betwist, ofwel volledig onder controle van de taliban.

De verklaring van de taliban van vandaag is al de derde sinds november, waarbij bescherming en steun wordt aangeboden voor eerder nog bekritiseerde hulpverlening. Tegelijkertijd klagen hulporganisaties over grote problemen met de toegang tot gebieden die de taliban controleren, en over aanhoudende aanvallen op hulpverleners en -projecten.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties voor 2016, vonden meer dan 200 incidenten plaats met hulpagentschappen, waarbij vijftien hulpverleners om het leven kwamen. Zulke hulpverleners hebben vaak geen spullen bij zich die hen identificeren als werknemers van een internationale ngo of instelling, uit schrik te worden ontvoerd of omgebracht.

Bron: Belga