Slachthuis Tielt: Hermes Sanctorum eist volledige transparantie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onafhankelijk Vlaams parlemenstlid Hermes Sanctorum vraagt volledige transparantie in het dossier van het varkensslachthuis in Tielt. Hij heeft het dossier inmiddels opgevraagd, zegt hij aan Belga nadat bekend raakte dat het slachthuis morgen terug open mag. Sanctorum vindt het vreemd dat het slachthuis plots zo snel kan open gaan. "Ik heb het volledige dossier opgevraagd bij parlementsvoorzitter Jan Peumans. Daarin steekt het actieplan dat het bedrijf voorlegt, maar ook wat de Diereninspectie heeft vastgesteld vanuit de beelden en achteraf in het bedrijf zelf", aldus Sanctorum. "Het gaat toch allemaal heel snel. Enkele dagen werd het slachthuis nog voorgesteld als een oord van verderf terwijl het nu plots de hemel op aarde lijkt voor varkens".

Sanctorum bekeek ook het milieueffectenrapport dat in het kader van de uitbreiding werd opgemaakt. "Als je kijkt naar de slachtlijn, dan zie je dat om de 5 tot 6 seconden een varken geslacht moet worden. Dat is zo snel, dat ik me niet kan inbeelden dat alle problemen zullen opgelost raken, zelfs met het huidige actieplan en camerabeelden. Er zal altijd wel eens probleem, of het nu een mank dier of slechte verdover is, opduiken die de lijn zal vertragen."

Sanctorum hoopt het dossier snel te kunnen inkijken en vraagt ook volledige transparantie in het Vlaams Parlement over dit dossier.

bron: Belga