Gifgasaanval Syrië - "Het Amerikaans buitenlands beleid draait in de richting van de wind"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het grote probleem vandaag is dat er in het Amerikaans buitenlands beleid geen lijn zit. Het draait in de richting van de wind". Zo heeft vicepremier Alexander De Croo woensdag in het VRT-programma Terzake gereageerd op de houding van Washington in het Syrische conflict.

Hoewel hijzelf destijds evenzeer adviseerde om weg te blijven uit Syrië, hekelde de Amerikaanse president Donald Trump de voorbije dagen de beslissing van zijn voorganger Barack Obama om niet in te grijpen toen de Syrische president Bashar al-Assad in 2013 chemische wapens inzette.

De Croo erkent dat "het geen gevolg geven aan de overschrijding van deze rode lijn een fout was". "Maar het grote probleem vandaag is dat er geen lijn zit in het Amerikaans buitenlands beleid. Het draait in de richting van de wind", analyseert de Open Vld-vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Zo stelde Washington vorige week nog dat het verdwijnen van Assad geen noodzakelijke voorwaarde meer was voor een akkoord over de politieke toekomst van Syrië. "Dan geef je die man een vrijgeleide om dit soort zaken te doen", meent De Croo.

Maar een week later, na de chemische aanval in Idlib, dreigt de Amerikaanse VS-ambassadeur Nikki Haley met unilaterale actie. "Het is bijzonder onduidelijk wat dat dan zou zijn", aldus De Croo, die opriep om "impulsieve reacties" te vermijden en het internationale onderzoek zijn gang te laten gaan.

Intussen is volgens De Croo "een vacuüm ontstaan door het feit dat de Verenigde Staten die rol van voortrekker van de vrije wereld niet meer spelen". "Dat vacuüm wordt nu opgevuld door Turkije en Rusland", een vaststelling die voor Europa "een fundamentele wake-up call" zou moeten zijn, besluit de vicepremier.

bron: Belga