Ga je te voet naar je werk? Dan mag je dat fiscaal inbrengen

door
tsane.effiong
Leestijd 1 min.

Doe jij je dagelijkse woon-werkverkeer te voet? Dan mag je de tegemoetkoming door je werkgever nu ook aftrekken van je belastbaar inkomen.

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) had aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gevraagd of die de fiscale aftrek van de fietsvergoeding voor werknemers wil uitbreiden naar de minder gekende - en dus ook veel minder gebruikte - wandelvergoeding, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Het antwoord van de minister daarop is negatief. De fiscale vrijstelling op de fietsvergoeding (0,22 euro per kilometer) wordt niet uitgebreid naar een wandel- of stapvergoeding.

Te voet valt wél onder kosten woon-werkverkeer

Je te voet van en naar het werk begeven valt wel onder de kosten woon-werkverkeer, omdat die vorm van fiscale aftrek ook het concept ‘ander vervoermiddel' vermeldt. En daar valt te voet gaan dus ook onder, stelt Jan Van Dyck, hoofdredacteur van de nieuwsbrief Fiscoloog.

Ben jij een van de weinige werknemers die van zijn werkgever een vergoeding krijgt voor zijn dagelijkse wandeling naar het werk, dan kan je dat bedrag dus fiscaal in rekening brengen. Dat tot maximaal 380 euro.

Krijg je zo'n een wandelvergoeding en wil je die fiscaal inbrengen, dan moet je wel genoegen nemen met het beroepskostenforfait. Werkelijke beroepskosten mag je dus niet in rekening brengen.