Het ideale dutje duurt maximaal een half uur

Een korte 'powernap' is efficiënter dan een langere siësta, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Een half uur blijkt de magische grens te zijn.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire vroegen zich af hoe lang een dutje idealiter duurt. Om een antwoord te vinden op die vraag, ondervroegen ze duizend mensen over hun slaapgewoontes overdag.

De deelnemers werden onderverdeeld in drie groepen:  mensen die geen dutje deden, mensen die een dutje van een halfuur of korter deden en mensen die langer dutten.

Uit de resultaten blijkt dat die laatste groep het minst gelukkig is, gevolgd door de deelnemers die nooit een dutje doen. De groep die elke dag een korte powernap doet, komt het best voor de dag. Tweederde van de deelnemers uit die groep geeft aan dat ze zich gelukkig voelen.

"Dutjes van minder dan dertig minuten zorgen voor een betere focus, meer productiviteit en creativiteit", legt onderzoeker Richard Wiseman uit in The Telegraph. "Deze nieuwe bevindingen suggereren dat je gelukkiger kan worden dankzij een kort dutje."