Maduro: OAS is een "inquisitierechtbank" tegen Venezuela

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro beticht de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ervan zich in een "inquisitierechtbank" te transformeren tegen zijn land. Er is een campagne van "enkele rechtse regeringen" aan de gang om de betrekkingen met Venezuela te verbreken. De permanente raad van de organisatie had eerder gisteren in een resolutie vastgesteld dat het in het land met de wereldwijd grootste oliereserves tot ongrondwettelijke schendingen van de democratische politieke orde kwam. Meer bepaald ging het over de tijdelijke ontbinding van het door de oppositie gedomineerde parlement en de regeringsstijl van Maduro met nooddecreten, zonder rekening te houden met het parlement.

Zijn ambtstermijn loopt tot 2018. Voorbereidingen op een referendum om hem weg te stemmen werden tot dusver door de rechtbanken tegengehouden. Sinds 1999 besturen de socialisten het land, dat door een rampzalige bevoorradingscrisis en de hoogste inflatie ter wereld door elkaar wordt geschud. Volgens Maduro is een "economische oorlog" die vanuit het buitenland wordt gevoerd daar verantwoordelijk voor.

De meerderheid van de in totaal 35 OAS-lidstaten hekelt ook de toenemende repressie en eist de vrijlating van politieke gevangenen. De OAS is het oudste regionale verbond van staten. Tot de OAS behoren de landen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, en de Caraïben. Terwijl de grote lidstaten zoals de VS, Brazilië en Mexico op ramkoers met Caracas zitten, staan linkse bondgenoten zoals Bolivia aan de kant van Venezuela.

bron: Belga