Lidstaten kunnen visum Iraans student weigeren wegens openbare veiligheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nationale autoriteiten kunnen om redenen van openbare veiligheid weigeren om aan een Iraans student, die een diploma heeft behaald aan een universiteit ten aanzien waarvan beperkende maatregelen zijn genomen, een visum af te geven voor een studie op een gevoelig gebied, zoals IT-beveiliging. Zo oordeelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag. De weigering moet wel naar behoren gemotiveerd worden. De Iraanse studente Sahar Fahimian behaalde een master in de informatietechnologie aan de Sharif University of Technology (Iran). Die universiteit kreeg van de Europese Unie beperkende maatregelen opgelegd wegens steun aan de Iraanse regering, met name op militair gebied. In 2002 kreeg ze een beurs van het Center for Advanced Security Research Darmstadt (CASED) van de technische universiteit van Darmstadt in Duitsland om daar promotieonderzoek te doen. Haar onderzoeksproject had betrekking op de beveiliging van mobiele systemen, daaronder begrepen inbraakdetectiesystemen voor smartphones en beveiligingsprotocollen.

Maar haar visumaanvraag werd geweigerd wegens de vrees dat de kennis die Fahimian tijdens haar onderzoek zou kunnen verwerven, naderhand in Iran zou kunnen worden misbruikt (bijvoorbeeld voor het verzamelen van vertrouwelijke informatie in westerse landen, voor interne onderdrukking of meer in het algemeen in het kader van schending van de mensenrechten). De Iraanse ging in beroep, waarna het Verwaltingsricht Berlin het Europees Hof om raad vroeg.

In zijn arrest stelt het Hof dat de nationale autoriteiten bij een visumaanvraag voor studiedoeleinden door een derdelander (niet-EU-burger) over een ruime beoordelingsmarge beschikken om na te gaan of deze derdelander een - al was het maar potentiële - bedreiging voor de openbare veiligheid vormt. Voor het Hof staat de Europese regelgeving toe dat een studentenvisum geweigerd wordt aan een studente, die een diploma behaalde in een universiteit die onderworpen is aan beperkende maatregelen van de Europese Unie, wegens de verwevenheid met de Iraanse regering op militair gebied, en die in de EU-lidstaat onderzoek wil voeren op een voor de openbare veiligheid gevoelig gebied. De nationale rechter moet wel nagaan of de weigering voldoende gemotiveerd is en op een voldoende solide feitelijke grondslag berust.

bron: Belga