Burgerslachtoffers Mosoel - De Vriendt blij met openheid van minister tijdens "zeer nuttige zitting"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt is tevreden met de "ruime en gedetailleerde informatie" die Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) vandaag achter gesloten deuren heeft gegeven over het incident in het Iraakse Mosoel, waar op 17 maart tientallen burgerslachtoffers vielen. Het blijft echter wachten op de resultaten van internationaal onderzoek of Belgische F-16's aan de basis lagen. "De finale vraag - 'waren we erbij, waren het onze bommen? ' - die kan ik vandaag niet beantwoorden", herhaalde Vandeput na de commissie. Voorlopig staat niet vast of en hoeveel slachtoffers gevallen zijn door de luchtaanvallen van de internationale coalitie. Ook terreurgroep IS zou aan de basis kunnen liggen van de explosies, aldus de minister. "Het is heel belangrijk om te onthouden dat IS een terreurorganisatie is die menselijke schilden inzet."

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt was vandaag - op commissievoorzitter Francis Delpérée na - het enige oppositielid in de Kamercommissie die de Belgische militaire operaties opvolgt. Hij sprak na afloop van een "zeer nuttige zitting". "We hebben heel veel informatie en details gekregen, in alle openheid." Voor het groene Kamerlid bleek duidelijk "dat de Belgische luchtmacht steeds zeer voorzichtig te werk gaat".

"Maar je moet wel rekenschap afleggen", benadrukt De Vriendt. Hij vindt dus dat minister Vandeput veel proactiever en transparanter moet communiceren. "Je moet niet wachten tot het lekt en dan nog krampachtig proberen zo weinig mogelijk te zeggen. Dat creëert een flou artistique die in de kaart speelt van terreurgroep IS en diens propagandamachine."

bron: Belga