Brexit - Gibraltar: "Donald Tusk gedraagt zich als de bedrogen echtgenoot"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Mijnheer Tusk, die zelf steeds de analogie met een scheiding hanteert, gedraagt zich als de bedrogen echtgenoot die het op de kinderen uitwerkt." Regeringsleider Fabian Picardo van Gibraltar is vandaag hard voor Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. Hij stelde vrijdag voor dat Spanje het licht op groen moet zetten vooraleer de Europees-Britse akkoorden na de Brexit ook op de Britse enclave van toepassing zouden zijn. Het voorstel van Tusk staat in de ontwerprichtsnoeren voor de Brexit-onderhandelingen die hij eind vorige week voorstelde. De kwestie-Gibraltar groeide het voorbije weekend meteen uit tot de eerste grote twistappel van de Brexit. Volgens Fabian Picardo probeert Spanje de Gibraltarezen te koeioneren en laat de EU dat zonder verpinken toe. Over Gibraltar, dat in 1713 door Spanje aan Groot-Brittannië werd afgestaan, zal tijdens de Brexit-gesprekken niet onderhandeld worden, waarschuwt hij. "Wij zullen ook niet het slachtoffer van de Brexit worden want wij zijn ook niet de schuldigen: wij kozen ervoor om in de EU te blijven, dus ons nu het leven zuur maken is Spanje toestaan ons te treiteren." Picardo vraagt dat elke referentie naar Gibraltar uit de ontwerprichtsnoeren verwijderd wordt.

De Britse regering reageerde op het voorstel van Donald Tusk dat het "standvastig geëngageerd" blijft voor Gibraltar en dat de enclave "niet te koop is". "De soevereiniteit van Gibraltar kan niet aangepast worden zonder de uitdrukkelijke toestemming van het Verenigd Koninkrijk en de mensen van Gibraltar", zei minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Voormalig Tory-leider Michael Howard vergeleek de kwestie zelfs met de Falklandoorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië in 1982.

In Spanje worden de Britse reacties verbaasd gadegeslagen. "De Spaanse regering is wat verrast door de toon die in het Verenigd Koninkrijk aangeslagen wordt", zei buitenlandminister Alfonso Dastis. "Het traditionele Britse flegma schittert in deze door zijn afwezigheid."

bron: Belga