Gifwolk Zevekote - "Pas vrijgave als we 100 procent zeker zijn"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De inwoners van Zevekote mogen voorlopig nog niet naar hun woningen terugkeren. Het salpeterzuur moet eerst helemaal uit de lekkende tank gepompt worden. "We geven de woningen pas vrij als we 100 procent zeker zijn dat alles veilig is", aldus gouverneur Carl Decaluwé. Het bewuste lek is gisteren rond 17.30 uur ontstaan bij een mestverwerkingsbedrijf in de Bazelaar. Door het lek in een tank kwam een aanzienlijke hoeveelheid salpeterzuur vrij. De tank van 26.000 liter was immers voor 60 procent gevuld met salpeterzuur. De situatie was pas na enkele uren onder controle. De leegpompen van de tank is nog steeds niet afgerond. Tijdens de werkzaamheden raakten ook al drie pompen beschadigd door het zuur.

Op een persconferentie is ondertussen bevestigd dat de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle mogen terugkeren naar hun woningen. "De mensen verzamelen aan de kerk van Sint-Pieterskapelle en kunnen onder begeleiding van de brandweer terug naar huis", aldus Janna Rommel-Opstaele, burgemeester van Middelkerke.

De inwoners van Zevekote zullen nog wat geduld moeten uitoefenen. "We dachten dat de klus deze nacht of deze ochtend zou geklaard zijn, maar dat is dus niet het geval. Ik begrijp het ongeduld, maar we geven de woningen pas vrij als we 100 procent zeker zijn dat alles veilig is", aldus gouverneur Carl Decaluwé, die alle hulpverleners uitdrukkelijk bedankte voor hun inzet.

Bart Halewyck, burgemeester van Gistel, gaf meer toelichting bij de situatie in Zevekote. "We moeten sowieso wachten tot alles is weggepompt. Daarna is het de bedoeling om de mensen in groepjes naar huis te laten terugkeren." In elke zone zouden wel eerst metingen uitgevoerd moeten worden.

Officiële informatie over de toestand in Zevekote wordt verspreid via @crisiswvl of via Facebook op Noodplanning West-Vlaanderen. Mensen met vragen kunnen terecht op het algemeen noodnummer 1771. Met eventuele schadeclaims en klachten kan men maandag terecht bij de lokale politie in het administratief centrum in de Heyvaertlaan 18 in Gistel.

bron: Belga