Winkelende Wilders kost belastingbetaler 13.500 euro

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het winkelbezoekje van PVV-leider Geert Wilders en zijn vrouw op 18 maart in Gent kost de belastingbetaler 13.500 euro. Dat meldt Het Laatste Nieuws en bevestigt de lokale politie.

De Gentse politiewoordvoerder Manuel Gonzalez verduidelijkt dat er 59 politiemensen ingezet werden, wat een personeelskost van 13.500 euro met zich meebrengt. "Gelet op het korte tijdsbestek van de aankondiging, de dag voordien, konden we geen diepgaande analyse maken", zegt de woordvoerder. "We hebben gekozen voor een redelijke zekerheid waarbij drie overwegingen hebben meegespeeld."

Een eerste overweging draaide rond de vraag of Wilders zich zou houden aan de gemaakte afspraken dat het enkel om een privé-bezoek gaat. Daarnaast vroeg de politie zich af of het publiek op enige manier voorafgaand het bezoek te weten zou komen, met mogelijke reacties allerhande. Tot slot speelden ook de ontwikkelingen en rellen in Nederland de voorafgaande dagen aan de verkiezingsstrijd mee in de risico-beoordeling. "Tot slot bestond er toch enig gevaar voor verstoring van de openbare rust en veiligheid de dag zelf, gezien de populariteit en grote herkenbaarheid van de heer Wilders," aldus nog Gonzalez.

De Gentse CD&V-fractieleider Veli Yüksel, die de cijfers opvroeg aan burgemeester Daniël Termont, wil dat Nederland of Wilders voor de kosten opdraaien. "Wilders is geen staatshoofd of minister, hij was hier voor een privébezoek en de vraag is of de Gentse belastingbetaler daarvoor moet opdraaien, zegt Yüksel. "Bij staatshoofden en ministers is er wederkerigheid rond beveiliging, en terugbetaling is dus niet aan de orde, maar voor een parlementair is dat een andere zaak. En het gaat het dan nog over een privé-uitstap. Ook niet onbelangrijk, de politie adviseerde om niet te komen", aldus nog Yüksel.

bron: Belga