Reddingsoperaties in Australië na cycloon Debbie

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het noordoosten van Australië zijn vandaag reddingsoperaties gestart voor toeristen die gestrand zijn op eilanden en inwoners die vastzitten in dorpen, na de omvangrijke overstromingen die veroorzaakt werden door de verwoestende cycloon Debbie. In de nasleep van de cycloon, die Queensland dinsdag trof, houden de hevige regenval en zware rukwinden aan. Premier Malcolm Turnbull bezocht vandaag Bowen, een van de zwaarst getroffen dorpen.

Dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen, is "buitengewoon verrassend", zei Katarina Carroll, van de hulpverlening in Queensland. "Ik denk dat de gemeenschap (naar de waarschuwingen) heeft geluisterd."

Vele toeristen zijn gestrand op eilanden. Inwoners zitten vast in dorpen. Ongeveer 58.000 woningen en bedrijven zitten ook nog steeds zonder elektriciteit, maakten de autoriteiten bekend. Meer dan 100 mensen, velen op daken van huizen en auto's, zijn al gered door de hulpverleners, aldus Carroll.

De federale overheid heeft meer dan 1.300 militairen ingeschakeld, net als 12 helikopters en een schip, in het gebied om de hulpverleners en politiediensten bij te staan.

Bron: Belga