Duitse jets leverden beelden die leidden tot dodelijke luchtaanval op Syrische school

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duitse Tornado-verkenningsvliegtuigen hebben op 19 maart beeldmateriaal gemaakt dat heeft geleid tot de dodelijke luchtaanvallen op een school in het noorden van Syrië de dag erna. Dat bevestigen bronnen binnen Defensie in Duitsland aan het persagentschap DPA. Minstens 33 burgers kwamen om in de aanval, die zou zijn uitgevoerd door vliegtuigen van de door de VS geleide coalitie bij al-Raqqa, de "hoofdstad" van Islamitische Staat in het noorden van Syrië, zo zei een waarnemersgroep. Het doelwit was een school waar vluchtelingen in onderdak hadden ten westen van Raqqa.

Het Duitse ministerie van Defensie wou de activiteiten van de 'Bundeswehr' niet bevestigen. Het ministerie zei niet in staat te zijn informatie te geven over "concrete gegevens en doelwitten".

Volgens oppositiepolitici betekende het nieuws dat Duitsland schuldig is. "Minister van Defensie Ursula von der Leyen en de federale regering zijn deels verantwoordelijk voor de doden, onder wie vrouwen en kinderen", zei Bernd Riexinger, hoofd van de oppositiepartij Die Linke. "Dit tragisch verlies van mensenlevens toont op een dramatische manier dat er niet kan worden deelgenomen aan militaire operaties zonder de handen vuil te maken en de levens van burgers in gevaar te brengen", zei hij nog.

Bron: Belga