Kazachgate: Comité I ziet geen elementen die aantijgingen in anonieme brief ondersteunen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Behalve een conflict tussen personeelsleden binnen de Staatsveiligheid heeft het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, geen elementen gevonden die de aantijgingen staven in een anonieme brief die bij de onderzoekscommissie Kazachgate belandde. Daarin werd gewag gemaakt van het beletten van speurders om verder te werken op het dossier Kazachgate en van inmenging door mensen van de MR. Le Vif bericht vandaag over de bewuste brief, die enkele weken geleden aankwam bij Kamerlid Olivier Maingain (DéFI), tevens lid van de onderzoekscommissie. Daarin zou sprake zijn van grote spanningen binnen de Staatsveiligheid als gevolg van de hervormingen die plaatsvonden na de aanslagen van 22 maart.

Hij zou ook meer specifiek toespitsen op de manier waarop zou zijn geprobeerd drie speurders te beletten zich nog verder te buigen over het Kazachse trio - Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Machkevitch - dat centraal staat in het dossier Kazachgate. De naam van MR-vicepremier Didier Reynders wordt in de brief geciteerd.

In een reactie aan Le Vif weerlegt de Staatsveiligheid de aantijgingen. Het actieplan dat in 2015 groen licht kreeg van de Nationale Veiligheidsraad heeft het aantal prioriteiten voor de dienst teruggeschroefd. Voortaan zou de focus liggen op contraterrorisme, contraspionage en cyberveiligheid, luidde het. Bovendien konden de aantijgingen niet worden bevestigd tijdens verhoren door de directie.

De voorzitter van het Comité I, Guy Rapaille, kwam vandaag in de onderzoekscommissie achter gesloten deuren tekst en uitleg geven bij het onderzoek dat het Comité op vraag van de commissie uitvoerde. Ook het Comité I zegt dat het geen aanwijzingen heeft gevonden van inmenging door mensen van de MR bij de aantijgingen in de anonieme brief. Ook over de andere beschuldigingen in de brief kon het Comité I geen elementen achterhalen, behalve dat er sprake was van een interpersoneel conflict.

bron: Belga