Comité I betwijfelt of Dehaene ingelicht werd over Kazachs trio voor bezoek aan Kazachstan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, is er "quasi zeker" van dat toenmalig premier Jean-Luc Dehaene niet schriftelijk werd ingelicht over het risico dat rond het Kazachse trio hing voor zijn bezoek aan Kazachstan in 1998. Dat heeft Guy Rapaille, de voorzitter van het Comité I, woensdag verklaard in de onderzoekscommissie naar het dossier Kazachgate. Het Kazachse trio Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Machkevitch staat centraal in het onderzoek van de commissie. Die gaat na onder welke omstandigheden de zogenaamde afkoopwet in 2011 plots groen licht kreeg in het parlement en hoe die wet nadien werd toegepast. Het trio kon als eerste van die verruimde minnelijke schikking gebruik maken.

Het trio was eind jaren negentig betrokken in de Tractebel-affaire. In die periode bracht premier Dehaene een bezoek aan Kazachstan. Toenmalig Tractebel-baas Philippe Bodson verklaarde eerder in de onderzoekscommissie dat de Staatsveiligheid hem niet had ingelicht over het risico om in zee te gaan met het drietal, maar suggereerde dat iemand van de dienst had laten verstaan dat premier Dehaene wel op de hoogte was.

De voormalige baas van de Staatsveiligheid, Bart Van Lijsebeth, stelde dat het logisch was dat het bedrijf niet zou zijn ingelicht. De dienst werkt immers via officiële instanties. Dat er een nota zou zijn vertrokken naar de premier leek hem dan weer "niet onwaarschijnlijk of abnormaal, gezien het belang van de aangelegenheid".

Volgens Guy Rapaille kon het Comité geen stukken terugvinden die dat bevestigen. Een tekst uit 2002 zegt dat de Staatsveiligheid niet op voorhand was verwittigd van het bezoek, terwijl een vroeger document eveneens aangeeft dat er geen informatie naar de premier vertrok voor zijn bezoek aan Kazachstan. Bovendien, stelde Rapaille, had Bodson in 1999 tijdens een contact met de Staatsveiligheid daar zelf met geen woord over gerept.

bron: Belga