Britse media volgen ambassadeur - en briefdrager - Tim Barrow op de voet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse permanente vertegenwoordiger bij de Europese Unie, Tim Barrow, is vandaag iets voor 10 uur in het Justus Lipsius-gebouw aan het Brusselse Schumanplein aangekomen. Hij zal er na de middag de Brexit-brief van zijn regering aan Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk overhandigen. Britse media brachten rechtstreeks verslag uit van het vertrek van Barrow uit de ambassade en zijn aankomst op de Raad, ongeveer 200 meter verder. Voor Barrow is 29 maart 2017 een gewone werkdag. Om 10 uur ging een vergadering met zijn collega-ambassadeurs van de andere Europese lidstaten van start. Maar zijn land, en bij uitbreiding heel de Europese Unie, beleeft een historische dag. Omstreeks 13.20 uur zal Barrow aan Tusk de brief geven waarin Londen te kennen geeft dat het de Unie wil verlaten. Meteen wordt het hele Brexit-apparaat in gang gezet. Over ongeveer twee maanden worden de rechtstreekse onderhandelingen opgestart die in 2019 tot het ordelijk vertrek van de Britten uit de EU moeten leiden.

Om 13.45 uur zal Tusk een korte verklaring over de start van de Brexit-procedure afleggen. Verwacht wordt dat de Britse premier Theresa May dan al het Lagerhuis in Londen zal toegesproken hebben om officieel mee te delen dat ze artikel 50 van het Europees verdrag heeft ingeroepen en dus de Brexit in gang heeft gezet.

In de late namiddag houden ook Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt een persconferentie. Verhofstadt ziet voor het parlement toe op de Brexit-onderhandelingen. De Europese Commissie, die de onderhandelingen zal leiden, heeft geen officiële reactie aangekondigd. Wellicht zal voorzitter Jean-Claude Juncker op de kwestie ingaan tijdens een debat waar hij omstreeks 17.30 uur aan deelneemt.

Bron: Belga