Brass'art is nieuwe culturele trekpleister in Molenbeek

De opening van cultuurcafé Brass'art was een schot in de roos. Zowat duizend belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Ook de Growfunding actie liep als een trein.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Brass'art opende symbolisch op 22 maart, de herdenkingsdag van de aanslagen. Maar het idee voor een cultuurcafé bestond al veel langer. Initiatiefnemers zijn Mohammed Ouache en Sanae Jamaï, allebei acteurs. "We voelden de nood aan een laagdrempelige ontmoetingsplaats. Niet iedereen vindt de weg naar klassieke cultuurhuizen, die soms bijna uitsluitend een wit publiek aantrekken. Bij ons is diversiteit het uitgangspunt. Dat aspect van Brussel willen we via onze werking promoten", zegt Sanae Jamaï.

KVS - Kamyon - Carolina Maciel DeFranca

Het kwam erop aan een geschikte locatie te vinden. De gemeente Molenbeek stelde een leegstaand pand voor een jaar ter beschikking. Geld vonden ze via Growfunding, het leverde hen ruim 11.000 euro op. Het openingsfeestje liet alvast zien dat er een bonte mix in Brussel en zeker ook in Molenbeek woont.

Kruisbestuiving

Brass'art is een van de drie projecten van Diversité-sur-scène, een platform dat Mohammed Ouache oprichtte. Er is ook Renc'art, een ruimte voor evenementen en seminaries. En er is Débrouill'art, een werkplaats voor stages en ateliers. Er is dus veel kruisbestuiving mogelijk. "We kregen al aanvragen van vzw's en artiesten die een initiatief willen opstarten, maar niet over een goede locatie beschikken. Afhankelijk van hun budget kunnen ze een zaal huren of gebruiken. Een pluspunt is dat we heel centraal gelegen zijn. We hopen met veel partners samen te werken en een sterk netwerk uit te bouwen."

Sanae Jamaï wijst erop dat er in Brussel al heel wat gebeurt, ook met het oog op diversiteit en culturele uitwisseling. "Soms zijn dat initiatieven zoals een theesalon, of een cultuurdag met diversiteit als thema. Toch hadden we het gevoel dat er nog iets ontbrak. We misten een plaats waar mensen kunnen praten over maatschappelijke thema's, waar ze aan workshops kunnen deelnemen. Als actrice heb ik al gezien hoe belangrijk het soms is een duwtje in de rug te krijgen. We hopen artiesten te kunnen stimuleren, zodat ze hun weg vinden in de culturele wereld."

Sanae Jamaï speelde onder meer in twee voorstellingen van de KVS en zes jaar lang in geëngageerd theater. Ze werkt ook mee met Stoemp!, waar alles wat met Brussel te maken heeft de rode draad is.

Cultuur verbindt

Foto R.V.

Molenbeek heeft een zwaar jaar achter de rug. Er waren soms spanningen tussen bevolkingsgroepen. "Niet alleen organisaties gingen aan het werk, ook buurtbewoners steken samen de handen uit de mouwen. Er is het sterke besef dat verdeeldheid voor nog meer problemen zal zorgen en te vermijden is."

Sanae is realistisch: er blijft veel te doen en een brasserie zal niet alles oplossen. "Ik geloof er sterk in dat cultuur een verschil kan maken, het verbindt mensen en is universeel. Het is een prima manier om jezelf uit te drukken. Een toneelstuk met een sociaal thema maakt bij jongeren meer los dan wanneer ze een droge tekst te lezen krijgen. Dat moeten ze in hun eentje doen, terwijl een voorstelling een groepsmoment is. Het is ook anders om iemand over armoede te horen rappen dan om een lezing bij te wonen. Beide zijn nodig, maar cultuur heeft vaak wel een lagere drempel. Stand-upcomedians zouden hier heel succesvol zijn. Veel Molenbeekse jongeren drukken zich uit met grapjes, het is een soort omgangsvorm."

Foto R.V.

Met Brass'art is Molenbeek een culturele pop-up rijker. Het toont aan dat het er in deze Brusselse gemeente levendig aan toegaat. “Ik raad iedereen aan om eens in de wijk rond te wandelen. Leuk is ook dat het hier lang geen getto voor gekleurde mensen is. Ook pakweg een Koen Janssens of een Tom Peeters komen hier wonen, doen hier boodschappen en sturen hun kinderen naar de buurtschool. Het potentieel van Molenbeek is heel groot en dat trekt mensen aan. Zelf word ik er blij van dit allemaal te zien. Je voelt hoe er een positieve dynamiek is gegroeid."

Hilde Pauwels

In onze Metro Diversity-reeks laten we mensen en organisaties aan het woord die zich in en rond Brussel inzetten voor diversiteit. Vandaag is het de beurt aan het nieuwe cultuurcafé Brass'art.

Wat?

Brass'Art is een cultuurcafé op het Gemeenteplein 28 in Molenbeek. Het is een ontmoetingsplaats waar diversiteit het uitgangspunt is. Er is ook ruimte voor workshops, stages en evenementen. Initiatiefnemers zijn Sanae Jamaï en Mohammed Ouache. Die laatste richtte ook Diversité-sur scène op.

Oproep!

Brass'art kan financiële hulp goed gebruiken. Wie zin heeft om twee uur per week te helpen in de bar, om mee na te denken of om subsidies te zoeken, is zeker welkom. Neem dan gerust contact op via Facebook!