Megafusie in energiesector - "Bescheiden stap in goede richting, maar onvoldoende"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Een bescheiden stap in de richting, maar onvoldoende". Zo bestempelt oppositiepartij Vlaams Belang de plannen van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om netbeheerders Eandis en Infrax onder te brengen in één werkmaatschappij. "In het scenario van de minister kunnen de lokale intercommunales blijven bestaan. De ingrepen van de minister blijven hier beperkt tot kleinere regionale bestuurscomités en het verdwijnen van zitpenningen in die comités", zegt Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin. "Wanneer niet wordt geraakt aan de huidige intercommunales zal de energiefactuur onmogelijk tot een redelijk niveau kunnen worden teruggebracht".

Volgens Vlaams Belang moet de energiedistributie volledig uit gemeentelijke handen wordt genomen en in Vlaamse handen komen. "De Vlaamse overheid moet om te beginnen meerderheidsaandeelhouder worden van de nieuwe werkmaatschappij", aldus Sintobin.

De door minister Tommelein gesuggereerde (gedeeltelijke) beursgang wijst Vlaams Belang af. "Een beursgang zal niet kunnen voorkomen dat een strategische sector zoals de energiedistributie opnieuw minstens gedeeltelijk uit handen zal worden gegeven aan buitenlandse investeerders. Voor het Vlaams Belang moet energiedistributie in eerste instantie in publieke handen blijven, waarbij wel een beroep kan gedaan worden op Vlaams spaargeld."

bron: Belga