Graaicultuur repatriëringen - Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) pleit voor doorlichting Algemene Inspectie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) pleit dinsdag voor een doorlichting van de Algemene Inspectie (AIG) van de politie. Hij reageert zo op het nieuws dat een inspectieverslag uit 2006, dat de mistoestanden bij de dienst repatriëringen beschrijft, niet integraal is overgemaakt aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken. De Vriendt vroeg het inspectieverslag uit 2006 op. Hij wijst erop dat het verslag, dat eerder al uitlekte samen met een andere audit uit 2016, wijst op "grove excessen, persoonlijk profitariaat en onfatsoenlijk gedrag" bij de dienst Verwijderingen van de luchtvaartpolitie van Zaventem. Er is onder meer sprake van het bezoek aan prostituees in het land van bestemming en het onder druk zetten van uitgewezen personen om een dagvergoeding te kunnen opstrijken. Maar ook van een compleet gebrek aan interne controle en ingrijpen van hogerhand.

"De verwijdering van personen uit ons grondgebied is delicaat en moet met de grootste integriteit gebeuren. De vastgestelde excessen en normvervaging, tot regelrechte corruptie, zijn enorm. Maar uit het rapport 2016 blijkt ook dat de problemen op tien jaar tijd amper verbeterd zijn. Wie daarvoor verantwoordelijkheid draagt, moet uitleg komen geven aan het parlement", zegt De Vriendt in een persbericht.

"Maar bovendien blijkt nu dat de cultuur van ons-kent-ons zo ver ging, dat het auditrapport kon worden gecensureerd vooraleer het naar de minister vertrok. Elke verwijzing naar een leidinggevende werd geschrapt. Dat is regelrechte misleiding van de politiek. Bepaalde mensen moesten blijkbaar kost wat kost worden beschermd", zegt het Kamerlid.

Hij voegt eraan toe dat audits moeten gebeuren in de grootst mogelijke onafhankelijkheid en stelt zich daarom vragen over de goede werking van de AIG. "Om nog te kunnen vertrouwen op de AIG en de rapporten die zij schrijft, is een doorlichting nodig. Als iedereen elkaar de hand boven het hoofd houdt, tot op het hoogste niveau, is het niet verwonderlijk dat we tien jaar later moeten vaststellen dat er met de kritiek uit 2006 zo goed als niets is gebeurd."

Wouter De Vriendt stelt dinsdag een parlementaire vraag over de kwestie aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

bron: Belga