"Bloederig" protest tegen workshop Europese Unie voor wapenindustrie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vredesactivisten hebben tegen de wapenindustrie geprotesteerd door voor de ingang van het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel in een plas rode verf te gaan liggen om zo de mensen de toegang te verhinderen. In het gebouw wordt een workshop gehouden waarbij de Europese Unie de wapenindustrie informeert over eventuele steunmaatregelen. Sinds dit jaar trekt de EU voor het eerst jaarlijks 90 miljoen euro uit voor militair onderzoek. Momenteel gaat het nog om een voorbereidend onderzoeksprogramma, maar vanaf 2021 zou jaarlijks 500 miljoen euro besteed worden aan het onderzoek. Die financiële injectie voor de wapenindustrie is een doorn in het oog van de activisten.

"Het is beschamend dat een industrie die aanzienlijke winsten boekt met het verkopen van dodelijk wapentuig, daarbovenop nog subsidies krijgt van de EU. Een industrie met 100 miljard euro omzet per jaar kan haar eigen research en development betalen", zegt Bram Vranken, woordvoerder van Vredesactie.

Een onderzoeksprioriteit binnen de EU is de ontwikkeling van autonome wapens en drones. Een controversiële doelstelling vinden de activisten. Zo riep het Europees Parlement in 2014 nog op tot ontwapening van drones en tot een verbod op de ontwikkeling van autonome wapens. Voor de activisten is er te veel onduidelijkheid, zij zien geen garanties dat de wapens niet terechtkomen in conflictgebieden.

"De technologie wordt eigendom van de betrokken wapenbedrijven. Er staat deze bedrijven niets in de weg om deze wapens daarna te exporteren naar conflictgebieden", aldus Vranken.

bron: Belga