Macron noemt Frans-Guyana een "eiland"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron is gisteren uit de bocht gegaan door het overzeese gebiedsdeel Frans-Guyana een "eiland" te noemen, zo heeft BFMTV vandaag gemeld. Macron was op het eiland La Réunion om campagne te voeren en had het over de sociale onrust in Frans-Guyana die vandaag zou kunnen culmineren in een algemene staking.

"Wat er zich nu al dagen afspeelt in (Frans-)Guyana is erg. Erg vanwege de uitwassen. Mijn eerste reactie is tot kalmte oproepen want de pistes van een luchthaven blokkeren, lanceringen blokkeren en soms zelfs het functioneren van het eiland is niet het gepaste antwoord op de situatie", zei Macron.

De politicus maakte echter een geografische fout, want het Franse departement ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika, op het Amerikaanse continent, en is geen eiland.

Het is vanuit Frans-Guyana dat Europa zijn draagraketten lanceert en waar het Franse Ruimtevaartbureau CNES, het Europese Ruimtevaartbureau ESA en lanceerbedrijf Arianespace de Europese lanceerbasis uitbaten.

Door wegblokkades kon vorige week een Ariane-5 draagraket niet van het enorme assemblagegebouw (BAF) naar de lanceerinstallaties verhuizen, en is de lancering van de Europese superraket naar een onbepaalde datum verschoven. De "passagiers" zijn een Zuid-Koreaanse en een Braziliaanse telecomsatelliet.

Ook in december vorig jaar blunderde Macron in verband met overzeese gebiedsdelen. Hij had het toen over de "expats van Guadeloupe", terwijl dit eiland een Frans departement is.

bron: Belga