Eenendertig vrachtwagens in beslag genomen in West-Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de strijd tegen sociale dumping zijn gisteren in West-Vlaanderen 31 buitenlandse vrachtwagens in beslag genomen. Dat meldt Filiep De Ketelaere van het West-Vlaamse arbeidsauditoraat. De betrokken ondernemingen worden ervan verdacht buitenlandse brievenbusfirma's op te richten. Op bedrijventerreinen in Heuvelland en Zedelgem vonden gisteren controles tegen sociale dumping plaats. Bij de gerechtelijke actie waren de federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen, de inspectiedienst Toezicht Sociale Wetten (TSW) en de sociale inspectie betrokken. In totaal werden 24 chauffeurs uitvoerig verhoord.

Uiteindelijk werden 31 buitenlandse vrachtwagens en heel wat documenten in beslag genomen. Bij de zaakvoerder van een transportonderneming werd ook een huiszoeking uitgevoerd. Verder onderzoek door de West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat Gent zal moeten uitwijzen hoe lang de vrachtwagens in beslag blijven. Ook de eventuele winst die met de constructie gemaakt werd, speelt daar een rol in. Het is mogelijk dat de vrachtwagens in een later stadium door de correctionele rechtbank verbeurd verklaard worden.

De betrokken ondernemingen worden ervan verdacht buitenlandse brievenbusfirma's op te richten. Op die manier zouden ze hun sociaalrechtelijke verplichtingen in België systematisch proberen te omzeilen, terwijl het in de praktijk wel gewoon Belgische firma's blijven. Zo staan op vrachtwagens met Portugese en Roemeense nummerplaten opschriften als "Belgium" en zelfs "Westvloams".

"Op deze wijze ontstaat oneerlijke concurrentie met ondernemingen die zich wel aan de regels houden. Deze controle situeert zich in de uitvoering van het Nationaal Veiligheidsplan, waarbij dergelijke vormen van sociale fraude prioritair worden aangepakt", klinkt het in een persbericht.

bron: Belga