Betonblokken, drone- en rugzakkenverbod voor veilige Ronde van Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op risicopunten in het parcours van de Ronde van Vlaanderen zullen betonblokken en andere obstakels verhinderen dat met voertuigen aanslagen gepleegd kunnen worden. Verder zal het rugzakkenverbod in meer gemeenten van kracht zijn en geldt er een droneverbod in de rand. Dat werd gezegd op een toelichting van het veiligheidsluik voor de 101ste Ronde van Vlaanderen gisteren, en de Ronde van Vlaanderen Cyclo zaterdag. Aan de gemeentebesturen wordt een algemeen rugzakkenverbod voorgesteld, zo staat in het modelbesluit met bijkomende maatregelen voor gemeentebesturen die ook meestal in politiereglementen worden opgenomen. In elk geval is er een rugzakkenverbod in zeventien veiligheidszones verspreid over Oudenaarde, Geraardsbergen, Kluisbergen, Ronse, Aalst, Maarkedal en Wortegem-Petegem. Er wordt een visuele controle via stewards aangekondigd, net als controle van kledij en persoonlijke goederen via bewakingsagenten en indien nodig volgen bestuurlijke fouilles door de politie.

Drones kunnen niet stijgen en landen in de rand van het parcours. "Drones zijn niet zichtbaar voor piloten van de heli's, ze zitten wel degelijk in elkaars actieradius", zei Geert Geenens (Federale Diensten van de gouverneur). Ook zei Geenens dat het niet duidelijk is wat de impact is op een massa, als twee drones met elkaar botsen.

Net als de voorgaande jaren zullen er sweepings met explosievenhonden zijn in bepaalde zones. De politie zegt dat er een verhoogde waakzaamheid is op elk kruispunt. Er worden meer dan 600 politiemensen, lokaal en federaal, ingezet en ook nog eens ruim 100 agenten in opleiding van de politieschool.

Maar de 101ste Ronde is en blijft natuurlijk een feest, en steeds meer een feest, want er zijn voor de komende editie een recordaantal van 194 randevenementen aangemeld. De Ronde voor wielertoeristen kreeg dit jaar een vierde lus, van 200 kilometer, en is met 16.000 ingeschreven deelnemers opnieuw uitverkocht.

bron: Belga