Politie voert controles uit op internationale lijnbussen in Antwerpen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De politie heeft zaterdag voor het eerst een controleactie georganiseerd die gericht was op internationale lijnbussen met een stopplaats in Antwerpen. De politie trof vijf illegalen aan en stelde zes processen-verbaal op voor drugsbezit. Eén Nederlandse chauffeur mocht niet meer verder rijden, omdat hij onder invloed was van verdovende middelen.

Het opzet van de actie was om een beeld te krijgen van het publiek dat Europa doorkruist met dergelijke bussen. "Daar hadden we eigenlijk nog geen zicht op. In het verleden is al gebleken dat Mehdi Nemmouche, de dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, en Anis Amri, die met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn inreed, van deze bussen gebruik maakten om snel naar een ander land te vluchten", zegt Bob Leys, commissaris bij de federale wegpolitie van de provincie Antwerpen.

De bussen werden vanuit de politiehelikopter op de snelwegen gelokaliseerd, waarna motards van de wegpolitie hen naar de oude rijkswachtkazerne aan de Boomsesteenweg in Wilrijk begeleidden. In totaal werden negen bussen en 243 passagiers gecontroleerd. Honden die getraind zijn om explosieven, drugs of cash op te sporen, besnuffelden de bagage. Bij de buschauffeurs werd ook nagegaan of ze wel in orde waren met de wetgeving op het wegverkeer.

"Er werden vijf illegalen aangetroffen. De politie stelde ook zes processen-verbaal op voor drugsbezit en één proces-verbaal voor verboden wapens. Voorts werd er ook één geseinde persoon aangetroffen. Een Nederlandse chauffeur was nog onder invloed van een joint die hij gerookt had en een andere chauffeur had zich niet aan de rij- en rusttijden gehouden", zegt Bob Leys.

Aan de actie namen 105 agenten deel. Ook de douane, de Dienst Vreemdelingenzaken en de civiele bescherming leverden bijstand. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) woonden de actie bij.

bron: Belga