Kwal. WK 2018 - Nederland gaat pijnlijk onderuit tegen Bulgarije

Nederland heeft zaterdagavond een pijnlijke 2-0 nederlaag geleden op bezoek bij Bulgarije in groep A op de vijfde speeldag van de kwalificaties voor het WK 2018 in Rusland. In dezelfde groep ging Frankrijk met 1-3 winnen bij Luxemburg. Europees kampioen Portugal haalde het in groep B makkelijk met 3-0 van Hongarije. Bondscoach Danny Blind koos bij Nederland verrassend voor de 17-jarige Matthijs de Ligt in de verdediging tegen Bulgarije. De Ligt werd daarmee meteen de jongste debutant bij Oranje in een competitieve wedstrijd. Na amper vijf minuten veranderde het sprookje van De Ligt vliegensvlug in een nachtmerrie. De piepjonge Ajax-verdediger verkeek zich volledig op een lange bal en de Bulgaarse spits Spas Delev kon profiteren. Na twintig minuten was het diezelfde Delev die er 2-0 van maakte met een raak afstandsschot, meteen ook de pijnlijke eindstand voor de Nederlanders.

Nog in groep A won Frankrijk niet zonder moeite van Luxemburg. Na 28 minuten leek er geen vuiltje aan de lucht na de openingstreffer van Olivier Giroud, maar na 34 minuten bracht Lierse-spits Aurélien Joachim zijn land opnieuw op gelijke hoogte vanop de strafschopstip. Amper drie minuten later kreeg ook Frankrijk een strafschop en die kans liet Antoine Griezmann niet liggen. Olivier Giroud zorgde vervolgens in de tweede helft voor de 1-3 eindstand met zijn tweede doelpunt van de avond (77.).

Frankrijk staat ongeslagen op kop in groep A met dertien punten. Zweden is de eerste achtervolger met tien punten. Nederland staat door de nederlaag tegen Bulgarije pas vierde met zeven punten en is zo erg ver verwijderd van het WK in Rusland. Bulgarije staat nog voor Nederland op de derde plaats met negen punten.

In groep B stelde Portugal de zege tegen Hongarije al in de eerste helft veilig. Porto-aanvaller André Silva opende de score na 32 minuten, waarna ook vedette en aanvoerder Cristiano Ronaldo de netten liet trillen met een rake knal. Na de rust was het opnieuw Ronaldo die de 3-0 eindstand op het bord zette met een vrije trap in de 65e minuut, zijn 70e doelpunt in 136 interlands. Eerder op de avond won Zwitserland al met 1-0 van Letland en staat zo met het maximum van vijftien punten op de eerste plaats in groep B. Portugal volgt op de tweede plaats met twaalf punten. Hongarije volgt als derde met zeven punten al op ruime afstand.