Europese leiders staan stil bij 60 jaar Europese samenwerking

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rome is vandaag even de hoofdstad van de Europese Unie. Onder een staalblauwe hemel zijn de staatshoofden en regeringsleiders er samengekomen om stil te staan bij de ondertekening van de verdragen van Rome, dag op dag zestig jaar geleden. Ze willen ook een verklaring aannemen waarin ze uiteenzetten wat hen bindt en welke richting de EU de komende tien jaar moet inslaan. De setting had slechter gekund. In het Palazzo dei Conservatori van de Capitolijnse Musea, in dezelfde zaal waar op 25 maart 1957 de stichtingsverdragen van de EEG en Euratom werden getekend, komen de leiders van Europa samen voor een korte ceremonie. De Italiaanse premier Paolo Gentiloni, Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, de Maltese premier Joseph Muscat, die tot eind juni de EU-ministerraden voorzit, en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nemen er het woord.

Van de 28 staatshoofden en regeringsleiders is enkel de Britse premier Theresa May niet aanwezig. Zij wil tegen 2019 de EU verlaten.

In de Verklaring van Rome die straks ondertekend moet worden, wordt de eenheid van de EU benadrukt, maar wordt ook duidelijk gemaakt dat een Europa met verschillende snelheden geen taboe meer mag zijn. Nauwe samenwerking tussen kleinere groepen landen moet de slagkracht van de EU bevorderen. Dat steeds opnieuw naar unanimiteit moet worden gezocht, is met bijna dertig lidstaten aartsmoeilijk geworden, is de analyse.

Bron: Belga