Democraten euforisch na intrekking wetsvoorstel Trumpcare

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Democraten reageren vrijdag euforisch op de intrekking van het wetsvoorstel rond de ziekteverzekering van de Amerikaanse president Donald Trump. "Vandaag is een grote dag voor ons land, een overwinning voor het Amerikaanse volk", aldus de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi tijdens een persconferentie. "Dit is zeer opwindend voor ons." "Het gaat niet alleen om de 24 miljoen mensen die nu hun ziekteverzekering niet zullen verliezen, het gaat om de 155 miljoen mensen die hun gezondheidsvoordelen kregen via hun werkgever, die nu niet zullen aangevallen door sommige bepalingen die de Republikeinen in de wet hadden gestoken", aldus Pelosi, die eraan herinnerde dat het donderdag/gisteren de zevende verjaardag was van de ondertekening van Affordable Care Act door ex-president Barack Obama.

Pelosi's homoloog in de Senaat Chuck Schumer noemde de beschuldigingen van Trump aan het adres van de Democraten dat zij verantwoordelijk waren voor de mislukking van de Trumpcare, "een van zijn vele grote verhalen". "Hij kon niet genoeg Republikeinse stemmen achter zich krijgen, hij probeerde nooit de hand te reiken naar de Democraten. De schuld ligt dus bij president Trump en de Republikeinen", aldus Schumer volgens CNN. De afgelopen dagen raakte inderdaad bekend dat Trump niet voldoende steun had verkregen van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, waar zijn partij nochtans een meerderheid heeft.

Ook via de sociale media drukken de Democraten hun steun uit. Senator van New Jersey Bob Menendez tweette "Hey, Republikeinen, wees niet bezorgd, deze steek (burn) wordt gedekt door de Affordable Care Act". Woordvoerder van president Obama Kevin Lewis postte dan weer foto's van Obama in overwinningsposes, terwijl de afgevaardigde Sean Maloney een selfie postte van hem met gelukkige Democraten in het Huis, met het bijschrift: "@realDonaldTrump, @SpeakerRyan, we zijn het nog niet beu om te winnen."

Ex-presidentskandidate Hillary Clinton sprak vrijdag in een zeldzame publieke mededeling via Twitter van een "overwinning voor de 24 miljoen mensen die hun ziekteverzekering dreigden te verliezen, voor ouderen, voor families die strijden tegen de stille epidemie van verslavingen, voor nieuwe moeders en vrouwen overal. En het is vooral een overwinning is voor iedereen die gelooft dat betaalbare gezondheidszorg een mensenrecht is". Ze roept de Amerikanen op om te blijven strijden om andere voorstellen in de toekomst tegen te houden. "Vandaag werden we eraan herinnerd dat er niets beter is dan opkomen voor onze waarden".

bron: Belga