Voor Marine Le Pen vertegenwoordigt Poetin "nieuwe visie" op wereld

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vladimir Poetin vertegenwoordigt "een nieuwe visie" van een "multipolaire wereld", zo heeft de Franse leidster van extreemrechts in Frankrijk, Marine Le Pen, vrijdag in Moskou verklaard na een ontvangst op het Kremlin door de Russische president. "Ik ben voorstander van een multipolaire wereld en van samenwerking tussen vrije naties. Ik denk dat hij (Poetin) ook een nieuwe visie vertegenwoordigt" van de wereld, zei ze op een persconferentie in Moskou. De voorzitster van het Front National ligt op kop in de peilingen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen die over een maand in Frankrijk plaatsvindt.

Le Pen had het over een "nieuwe wereld" die de jongste jaren ontstaan was, "de wereld van Vladimir Poetin, de wereld van Donald Trump in de Verenigde Staten, de wereld van Modi in India". Ze deelt met deze landen een "visie van samenwerking en niet van onderwerping".

Volgens het persbureau Tass pleitte de Franse presidentskandidate voor nauwere banden met Rusland. De omstandigheden zijn zo moeilijk dat Frankrijk en Rusland hun krachten moeten verenigen in de strijd tegen terrorisme, zei ze. Ze stelde naar verluidt voor dat de geheime diensten informatie zouden uitwisselen in de strijd tegen terreurgroepen.

In gesprekken met Russische parlementsleden bekritiseerde de FN-leidster de sancties van de Europese Unie tegen Rusland.

Het was volgens het Kremlin de eerste ontmoeting tussen Poetin en Le Pen. Met het bezoek aan Moskou schaaft de rechts-populistische politica aan haar internationale profiel.

Bron: Belga