Veertien Amerikaanse landen eisen snel verkiezingen in Venezuela

door
Belga
Leestijd 2 min.

Veertien landen op het Amerikaanse continent hebben donderdag aan Venezuela de "vrijlating van politieke gevangenen" en het opstellen van "een verkiezingskalender" gevraagd. Dat deden ze in een gezamenlijke mededeling die werd gepubliceerd door het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ondertekenaars van de mededeling zijn Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, de Verenigde Staten, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Urguay.

"Het wordt dringend tijd dat de bevrijding van politieke gevangenen als prioriteit wordt behandeld, dat de legitimiteit van de beslissingen van de Algemene Vergadering wordt erkend, conform aan de Grondwet, en dat er een electorale kalender wordt opgesteld met daarop ook de verkiezingen die werden uitgesteld", aldus de landen, die stellen "erg ongerust" te zijn over de politieke situatie in het land.

De presidentsverkiezingen in Venezuela zijn gepland voor december 2018. De verkiezingen van de gouverneurs en burgemeesters, die plaats moesten vinden in december vorig jaar, werden uitgesteld naar 2017, maar er werd nog geen datum vastgelegd.

In december 2016 zijn de onderhandelingen afgesprongen tussen de Venezolaanse president Nicolas Maduro en de oppositiecoalitie MUD om een einde te maken aan de politiek-economische crisis in het land. De oppositie, die sinds eind 2015 een meerderheid heeft in het parlement en vervroegde verkiezingen eist, beschuldigt de president ervan het land in de crisis te hebben gestort. Volgens Maduro is de oppositie daarvoor mede verantwoordelijk.

Vorige week publiceerde de publiceerde Luis Almagron, de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten een rapport van 75 bladzijden over de politieke situatie in het land. Hij oppert daarin onder meer om Venezuela uit de Organisatie te bannen als het land niet snel algemene verkiezingen organiseert. Maduro beschuldigt Almagron ervan een "internationale interventie" tegen zijn land te promoten.

Bron: Belga