Trumpcare: "We voelen vandaag groeipijnen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Van een oppositiepartij naar een regeringspartij evolueren, komt met groeipijnen. En vandaag voelen we die groeipijnen." Zo heeft Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vrijdag gereageerd op het afblazen van de stemming rond de vervanger van Obamacare, omdat de Republikeinen niet voldoende steun vonden voor de wet. Ryan, wiens beleidsagenda "A Better Way" aan de basis lag van de zogenaamde Trumpcare, sprak van een "teleurstellende dag". Ryan sprak de pers alleen toe, zonder geflankeerd te worden door Republikeinse collega's of verantwoordelijken van het Witte Huis die met hem gewerkt hebben aan het gezondheidsplan.

"We kwamen zeer dichtbij, maar we kwamen tekort", zei ook Ryan, net als president Donald Trump. "Ik heb de president gecontacteerd om te zeggen dat het het beste leek om het wetsvoorstel in te trekken, en hij is daarmee akkoord gegaan", aldus Ryan. "Grote dingen doen is moeilijk, en we moeten allemaal de tijd nemen om na te denken over hoe we hier zijn geraakt, wat we hadden kunnen doen om het beter te doen. Uiteindelijk komt het neer op een keuze: willen we allemaal iets inleveren om iets gedaan te krijgen?", aldus Ryan, die toevoegt dat hij trots is op het wetsvoorstel dat hij heeft opgesteld en dat er nog steeds talrijke mogelijkheden zijn om het land beter te maken.

Ryan, die sinds de herfst van 2015 voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is, stelde zich al onder president Barack Obama op als fervente tegenstander van de Affordable Care Act, waardoor de intrekking van het wetsontwerp ook voor hem een nederlaag is. Volgens CNN zei hij vrijdag dat "Obamacare de wet van het land is. Ze zal de wet van het land blijven zolang ze niet is vervangen", en hij stelde ook dat hij niet weet of Obamacare ooit zal verdwijnen.

Donderdag had Ryan in een bijeenkomst achter gesloten deuren er bij de Republikeinen nog mee gedreigd dat Obamacare zou terugkomen als ze tegen de wet stemden. De wet kreeg tegenkanting van zowel de conservatieve als de meer progressieve vleugel van de partij. "Het ergste moet nog komen met Obamacare", benadrukte Ryan vrijdag nog.

bron: Belga