Minstens 29 gevangenen ontsnapt via tunnel in Mexico

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het noorden van Mexico zijn minstens 29 gedetineerden uit de gevangenis ontsnapt via een tunnel. Dat melden de plaatselijke autoriteiten. De gevangenen gebruikten een tunnel van 40 meter die gegraven werd onder de gevangenis van Ciudad Victoria, in de noordelijke staat Tamaulipas, aldus de veiligheidsdiensten via Twitter. De tunnel werd gegraven aan de achterkant van de gevangenis, in een zone die "sinds lang" de facto onder de controle van de gevangenen valt, meldde woordvoerder van de autoriteiten Luis Alberto Rodriguez op Radio Formula.

Enkele van de gevangenen doodden na hun ontsnapping een automobilist om zijn wagen te stelen. Twaalf van de gevluchte gevangenen konden ondertussen weer gevat worden, aldus de autoriteiten nog.

In de staat Tamaulipas, aan de grens met de Amerikaanse staat Texas en de Golf van Mexico, zijn verschillende drugskartels actief, die een onderlinge strijd voeren rond de controle van de drugsroutes die de strategische zone doorkruisen.

Vorige week ontsnapten nog vijf gevangenen van het machtige Sinaloa-kartel uit de gevangenis in het noordoosten van Mexico. Bij hen was ook Juan Jose "El Negro" Esparragoza, de zoon van een van de oprichters van het kartel van drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman, die momenteel in de gevangenis zit in de Verenigde Staten. Die laatste ontsnapte in juli 2015 uit een zwaargewapende gevangenis in de buurt van Mexico-City via een tunnel van meer dan 1,5 kilometer. In 2001 ontsnapte hij al uit een andere gevangenis door zich te verstoppen in een wasmand.

Bron: Belga