15-jarige overvaller die tweemaal was vrijgelaten, nu toch geplaatst

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 15-jarige Franstalige jongen, die verdacht werd van een reeks overvallen en al tweemaal was vrijgelaten omdat er geen beschikbare plaats was in een gesloten instelling, is dan toch geplaatst. Sinds donderdag zit hij in een gesloten jeugdinstelling. Dat meldt de VRT en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. De jongen was op 12 maart voor het eerst opgepakt door de politie van Brussel, nadat hij op heterdaad was betrapt toen hij probeerde om hardhandig de gsm van een oudere dame af te nemen. Hij bekende die feiten, en werd nadien door verschillende slachtoffers van steaming aan de stations in Linkebeek en Ukkel herkend als de dader. Daarbij isoleerde hij telkens jonge, schoolgaande kinderen en dwong hij hen onder bedreiging met een mes om hun gsm en geld af te geven. Zijn jongste slachtoffer was 13 jaar oud. De jongeman wordt bovendien ook verdacht van twee inbraken in Drogenbos, van opzettelijke slagen en verwondingen en van het opgeven van een valse identiteit. De jongen en zijn gezin verblijven al een tiental jaren illegaal in ons land.

De Brusselse jeugdrechter moest hem echter vrijlaten omdat er in de gesloten instelling van Kasteelbrakel geen plaats was.

Nauwelijks een dag na die vrijlating werd hij op straat in Anderlecht opnieuw op heterdaad betrapt bij een diefstal met geweld en voorgeleid bij de jeugdrechter, maar ook toen bleek er geen plaats in een gesloten instelling en moest hij vrijgelaten worden.

Donderdag kwam er dan toch een plaats vrij, waarop de politie de jongeman meteen ging oppakken en naar de instelling overbracht. Daar moet hij minstens 30 dagen blijven.

bron: Belga