Vredesgesprekken over Syrië opnieuw van start in Genève

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag beginnen in de Zwitserse stad Genève opnieuw de vredesonderhandelingen tussen de Syrische regering en de oppositie onder auspiciën van de Verenigde Naties. Beide partijen slagen er al zes jaar niet in om een oplossing te vinden voor het conflict. Sinds begin 2016 zijn er al vier onderhandelingsrondes georganiseerd in Genève door de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura. De laatste gesprekken eindigden op 4 maart met de aanvaarding van een "duidelijke agenda" met vier punten: de strijd tegen het terrorisme, het bestuur (een vage term om te verwijzen naar een politieke transitie), een nieuwe grondwet en het organiseren van verkiezingen.

De Mistura, die zelf vandaag niet aanwezig kan zijn en vertegenwoordigd wordt door zijn adjunct Ramzy Ezzeldin Ramzy, hoopt dat de gesprekken zullen gaan over de vier punten op de agenda, maar dat kan nog moeilijk worden aangezien de twee delegaties weigeren rechtstreeks met elkaar te praten. De oppositie blijft ondertussen het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad eisen, maar dat weigert Damascus. Het regime wil dan weer in de eerste plaats spreken over de strijd tegen het terrorisme.

Analisten zijn pessimistisch over het resultaat van de gesprekken, aangezien het Syrisch regime momenteel meer macht heeft verworven door de steun van Rusland sinds 2015, waardoor het verschillende belangrijke overwinningen heeft kunnen boeken op de rebellen en de jihadisten door het noorden van Aleppo te heroveren. Bij de oppositie zijn er dan weer interne conflicten nu de cruciale steun van de Verenigde Staten in het gevaar komt sinds de eedaflegging van de nieuwe president Donald Trump.

Ook wordt het fragiele staakt-het-vuren, dat sinds december van kracht is, bedreigd door het offensief van de rebellen en de jihadisten tegen het regime in het oosten van Damascus en het centrum van het land. Bij het conflict in Syrië zijn al 320.000 mensen omgekomen, en heeft de helft van de bevolking zijn huizen moeten ontvluchten.

Bron: Belga