Topman Staatsveiligheid: "We zijn er nog niet"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alle inspanningen ten spijt is de Staatsveiligheid een jaar na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel nog niet optimaal gewapend tegen de terreurdreiging. "We zijn er nog niet", zegt Jaak Raes, administrateur-generaal van de dienst. "Uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen is het van het grootste belang om op 22 maart deze aanslagen te herdenken. Uiteraard. Maar uit een even groot respect voor hen vind ik het mijn taak om onze dienst nog te verbeteren. Op dit moment, in dit eigenste huis, zijn er nog onderzoeken aan de gang die aan aanslagen gerelateerd zijn. We verzamelen onze eigen inlichtingen en beantwoorden de vragen van buitenlandse inlichtingendiensten. We roeien met de riemen die we hebben en dat doen we zo goed mogelijk", zegt Raes.

Raes wijst er op dat na de aanslagen de focus nog meer verschoof naar contraterrorisme. Er volgden meer middelen, maar ook de taken van de Staatsveiligheid namen toe. In vergelijking met andere buitenlandse diensten als de Nederlandse, Zweedse of Deense kampt de Staatsveiligheid nog steeds met een onderbezetting.

"Ik dank de regering voor de inspanningen die er gedaan zijn", zegt Raes. "Maar we zijn er nog niet. De werklast per medewerker moet naar beneden om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen die wordt verwacht."

"Hetgeen ik zeg, is ook niet ingegeven door het moment. Het staat allemaal ook in de jaarverslagen van het Comité I. Gezien de huidige terreurdreiging, en haar quasi permanente karakter, beleef ik bange dagen", besluit de administrateur-generaal.

bron: Belga