Zonne- en windenergie 1 miljard euro goedkoper dan biomassacentrale Langerlo

door
Belga
Leestijd 2 min.

"We kunnen meer dan genoeg zonne- en windenergie opwekken om de biomassacentrale in Langerlo te vervangen. Bovendien sparen we zo meer dan 1 miljard euro aan subsidies uit", zo blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksinstelling EnergyVille op vraag van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en lokale partners in Transitie Limburg. "EnergyVille berekende dat we tegen 2024 evenveel stroom met wind en zon kunnen produceren als met de biomassacentrale van Langerlo bij Genk, als we jaarlijks gemiddeld 250 megawatt aan extra zonnepanelen en 200 megawatt aan windturbines plaatsen", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Met wind en zon besparen we ook meer dan 1 miljard euro aan subsidies ten opzicht van de biomassacentrale van Langerlo."

Uit het rapport van Energyville blijkt ook dat we de hernieuwbare energiedoelstellingen tegen 2020 kunnen halen zonder de biomassacentrale van Langerlo, die omgebouwd wordt uit een steenkoolcentrale. Voorwaarde is dan wel dat onze overheid meer investeert in groene warmte en elektrisch transport. "In plaats van meer dan 2 miljard aan subsidies op te stoken in een vervuilende biomassacentrale, moeten we volop kiezen voor zon en wind", aldus Joeri Thijs. "Dat zijn energiebronnen die op lange termijn deel zullen blijven uitmaken van onze energiemix. De centrale van Langerlo helpt ons op termijn geen stap verder."

Uitbater Graanul Invest heeft nog geen sluitend financieel plan kunnen voorleggen voor de biomassacentrale, de uitbater vroeg daarom uitstel voor de opstart van de centrale. "De Vlaamse overheid en minister Tommelein hebben nu de kans om definitief de stekker uit Langerlo te trekken", zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. "Dan kan de Turteltaks naar beneden en komen er meer middelen beschikbaar voor zon en wind."

bron: Belga