Meeste beklaagden vragen de vrijspraak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op het proces over de roofmoord op cafébaas Hikmet Bildirici (47) uit Hoboken hebben de meeste beklaagden dinsdagnamiddag de vrijspraak gevraagd. Saïd S. (33) bekende wel dat hij het slachtoffer bestolen had, maar betwistte dat hij messteken had toegebracht.

Zijn medebeklaagden verklaarden tijdens het onderzoek dat Saïd S. de cafébaas een mes op de keel had gezet. "Ze hebben hem echter niet zien steken - in tegenstelling tot Youssaf H. - en het slachtoffer had ook geen verwondingen aan de hals. Het staat ook niet met absolute zekerheid vast dat er twee messen werden gebruikt. Er is dus geen enkel bewijs dat hij gestoken heeft", stelde advocaat Mounir Souidi. Saïd S. erkent wel dat hij geld van het slachtoffer had weggenomen en pleit schuldig aan diefstal met geweld.

Youssaf H. gaat voor de vrijspraak. De verklaring van Marouane B. dat hij gezien had hoe Youssaf H. de cafébaas stak, moet volgens zijn advocaten met een korrel zout worden genomen. Youssaf H. blijft erbij dat Saïd S. de messteken toebracht en wil desnoods een test met de leugendetector afleggen om zijn onschuld te bewijzen.

Ook Mohammed E.B. en Marouane B. vragen de vrijspraak. Het openbaar ministerie vervolgt hen voor schuldig verzuim, omdat ze het slachtoffer aan zijn lot hadden overgelaten. "Ze hadden te veel schrik van Saïd S. en Youssaf H. Als ze de politie of een ziekenwagen hadden gebeld, dan hadden ze wellicht hun eigen leven in gevaar gebracht", pleitten advocaten Alex Buelens en Bart Herman.

De burgerlijke partijen willen de beklaagden veroordeeld zien voor roofmoord, maar dat vinden zij een brug te ver. Mohammed E.B. en Marouane B. wilden het slachtoffer niet beroven en wisten evenmin dat de twee anderen dat van plan waren. Naar de verdediging van Fouad G. blijft het gissen, want hij liet verstek gaan.

De rechtbank doet op 18 april uitspraak.

bron: Belga