Drieduizend mensen luisteren naar Franse presidentskandidaat Benoît Hamon

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat drieduizend personen zijn dinsdag naar de zaal La Madeleine in Brussel gekomen om te luisteren naar een speech van de Franse presidentskandidaat Benoît Hamon. De grote zaal van het gebouw was te klein om de drieduizend geïnteresseerden (cijfer van de organisatoren) te ontvangen. Daarom werd een scherm opgesteld in de naastgelegen zaal.

PS-voorzitter Elio Di Rupo mocht de Franse socialist inleiden voor een publiek met talloze PS-verkozenen als Laurette Onkelinx, Yvan Mayeur en Marie Arena. Ook de populaire Franse econoom Thomas Piketty was aanwezig in de zaal.

Di Rupo noemde het programma van Hamon een breuk met de besparingspolitiek die overal in Europa wordt gevoerd. "Het gaat om een socialisme van hoop, dat perspectief biedt aan een hele bevolking en in het bijzonder de jongeren", aldus de PS-voorzitter. Voor hem is het essentieel dat er een ernstig alternatief wordt geboden aan het populisme van rechts en links.

"Onze visies op Europa liggen dicht bij elkaar", vervolgde Di Rupo. "We willen het keurslijf van de Europese begrotingsregels doorbreken, meer eenheid in de belastingen van de 27 lidstaten introduceren en een investeringsplan opstellen om de ecologische transitie te ondersteunen."

Volgens de linkse presidentskandidaat gaan de volgende verkiezingen meer dan over de nieuwe Franse leider, over de toekomst van het Franse volk. "Willen we oorlogszuchtig zijn of broederlijk? Willen we onze deur openzetten voor wie oorlog en ellende ontvlucht? Wat voor Republiek willen wij", vroeg Hamon zich onder luid applaus af.

Hamon, die in de laatste peilingen 12 procent van de stemmen haalt, bracht de hele dag door in Brussel. Hij ontmoette onder meer Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

bron: Belga