Hoe je job en vrijwilligerswerk elkaar versterken

Doe je vrijwilligerswerk? Dit is niet alleen goed voor jezelf en de samenleving, maar ook voor je werkgever. Dankzij je vrijwillige inzet, presteer je ook sterker in je betaalde baan, weet VDAB.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Hoe vrijwilligerswerk je versterkt op de arbeidsmarkt en in je job? Shaireen Aftab, woordvoerster van VDAB, somt zes troeven op.

Troef 1: Je verwerft extra competenties

Vrijwilligerswerk levert je competenties op die je misschien niet in je job verwerft. “Je ontwikkelt bijvoorbeeld een app voor je lokale sportvereniging. Dan voeg je dit toe aan je competentieprofiel, waardoor je ook een job in IT kan zoeken. Je hoeft niet enkel volgens je opleiding op vacatures te reageren.”

Troef 2: Het toont je passie

Werkgevers houden van mensen met een passie. Mensen die vrijwilligerswerk doen engageren zich graag voor de samenleving. Je toont inzet.

Troef 3: Je verbreedt je profiel

Omdat vrijwilligerswerk je versterkt in je job, verdient het een plaats op je cv. “Je verbreedt je profiel. Zo geef ik als criminologe les aan de politieschool. De ervaring die ik daar voor de klas opdoe, versterkt me ook in mijn rol als woordvoerster.”

Troef 4: Je vult een gat in je cv

Zit je met een gat in je cv na je laatste job? “Werkgevers kunnen zich vragen stellen bij iemand die, bijvoorbeeld, twee jaar heeft thuis gezeten. Maar wanneer je je geëngageerd hebt, weegt het gat in je cv minder zwaar.”

Troef 5: Je leert werken in team

Vrijwilligers werken vaak samen met anderen. Dit teamwerken wordt door werkgevers sterk naar waarde geschat.

Troef 6: Je pleziert de werkgever

“Sommige werkgevers hebben niet graag dat hun mensen een tweede job hebben, of een bedrijf opstarten. Ze vrezen dat dit tijd wegneemt van de job waarvoor zij betalen. Daarentegen, ruimte bieden aan mensen voor vrijwilligerswerk past voor vele werkgevers in hun inspanningen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner VDAB