Jupiler Pro League - Pro League wil scheidsrechters nog meer beschermen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Pro League werkt aan een aantal maatregelen om de scheidsrechters in het Belgische profvoetbal meer te beschermen. "De integriteit van de scheidsrechter en het respect voor de wedstrijdleiding moeten beschermd worden", zei Pierre François, CEO van de Pro League, maandag na de Algemene Vergadering van de clubs. Clubs waarvan de trainers naar de tribunes verwezen worden door de scheidsrechter zullen voortaan zonder pardon 5.000 euro moeten betalen aan de Pro League. Ook wanneer de coach daarna nog probeert te communiceren met zijn technische staf dwingt het interne reglement van de Pro League de club tot het neertellen van 5.000 euro. "We sporen de clubs aan om dat af te trekken van het loon van de trainer", deelde François mee. De Pro League liet eerder al weten dat het werkt aan zo'n boetesysteem voor clubs en maakt die belofte nu concreet.

Ook zullen aangeslotenen van een club niet langer onterecht kunnen uithalen naar een scheidsrechter via sociale media zonder daarvoor bestraft te worden. "De integriteit van een scheidsrechter moet beschermd worden. Via het wedstrijdblad is het niet altijd mogelijk om uitspraken die na een wedstrijd gedaan worden via allerlei (sociale) media nog te bestraffen. Kritiek op zich moet kunnen als die gaat over de prestaties, maar vooringenomenheid over scheidsrechters is uit den boze", zei François, die verwees naar de uitspraak van Francky Dury over de "Waalse scheidsrechter die Waalse ploegen bevoordeelt". Op termijn zullen dergelijke uitspraken ook disciplinair vervolgd kunnen worden.

Behalve in de finale van de Beker van België zullen de vijfde en zesde scheidsrechter afgeschaft worden. De Pro League geeft de voorkeur aan het project met de videoscheidsrechter en hoopt daarmee volgend seizoen al te testen in de Croky Cup. Tot en met de kwartfinale zullen de tickets voor bekerduels tussen profclubs ook maximaal 10 euro mogen kosten. "Amateurclubs zien een bekerwedstrijd vaak als galawedstrijd. Aan hen kunnen we zulke prijslimieten niet opleggen", zei François nog. Een Match Delegate, die toekijkt op het gedrag van de supporters tijdens de wedstrijden, zal ten slotte vanaf de kwartfinales zijn intrede doen in de Croky Cup. Ook alle wedstrijd van de Proximus League zullen volgend seizoen gevolgd worden door een Match Delegate.

bron: Belga