"Burgemeester De Wever moet krachtdadig optreden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Antwerps fractieleider Wouter Van Besien (Groen) roept de Antwerpse burgemeester Bart De Wever op krachtdadig in te grijpen nadat bekendraakte dat Antwerpse agenten grove en racistische praat verkochten via een Whatsappgroep. Van Besien laakt dat een jaar na de feiten nog steeds niets is gebeurd. "De impact van dit soort berichten is verwoestend", aldus Van Besien in De Ochtend op Radio 1. Het groene gemeenteraadslid vindt niet alleen de inhoud van de berichten schokkend. Het stoot hem ook tegen de borst dat commissarissen op de hoogte waren gesteld, maar enkel opmerkten dat anderen misschien zouden meelezen. "Ze hadden naar het parket moeten stappen en ingrijpen", luidt het.

Intussen kwam er wel een intern onderzoek, "maar is er nog altijd niks gebeurd". Van Besien wijst op de impact van dergelijke berichten. Een deel van de bevolking krijgt het signaal dat het schrik moet hebben van de politie, terwijl een deel van het korps ten onrechte besmeurd raakt, aldus de groene fractieleider.

Hij roept de burgemeester op "maatregelen" te nemen. "Als Bart De Wever nu niet krachtdadig optreedt, dan zegt hij tegen een deel van de bevolking dat ze de politie niet langer kunnen vertrouwen". Van Besien verwijst naar het diversiteitscharter dat een jaar geleden het levenslicht zag. "We zien dat de cultuuromslag nog niet is gebeurd", betreurt Van Besien, die erop aandringt dat het Comité P, dat de politiediensten controleert, elk incident tegen het licht houdt.

bron: Belga