Na een foute beslissing hebben je hersenen rust nodig

Wie in stresserende situaties geneigd is om veel fouten te maken, kan de schuld voortaan in de schoenen van het brein schuiven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad Journal of Neuroscience.
door
Mare
Leestijd 1 min.

"Er is een bepaald gebied in onze hersenen dat onze acties monitort en ons signalen stuurt wanneer we iets verkeerd doen. Op die manier kunnen we ons gedrag bijsturen", legt onderzoeksleider George Buzzell van de University of Maryland uit.

Het probleem is echter dat dit systeem niet altijd naar behoren werkt. Wanneer we bijvoorbeeld op korte tijd veel beslissingen moeten maken, is één kleine fout voldoende om ons zodanig af te leiden dat de kans op nog meer foute beslissingen groter wordt.

Tijdens het experiment onderzoekt Buzzell de hersenactiviteit van 23 mensen terwijl ze een reeks snelle beslissingen moesten nemen. Ze kregen twee cirkels te zien die kort oplichtten. Wanneer de twee cirkels dezelfde kleur hadden, moesten ze de ene hand opsteken. Indien dat niet zo was de andere hand.

Wat bleek? Na een fout antwoord bleken de deelnemers de volgende vraag doorgaans juist te beantwoorden als ze minstens een seconde de tijd kregen om zich te herstellen. Indien de vraag echter heel snel volgde op de foute beslissing, ging de correctheid van de antwoorden met 10% achteruit. Dat komt omdat onze hersenen tijd nodig hebben om te recupereren na een fout.