Callebaut leert leerlingen van bakkerijschool chocolade maken met 3D-printers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Samen met de Nederlandse start-up byFlow, werkt het chocoladebedrijf Callebaut al anderhalf jaar aan een revolutionaire 3D chocolade-printer: byFlow bouwt aan de hardware, Callebaut ontwikkelt mee de techniek die het mogelijk maakt om er échte Belgische chocolade mee te printen. Samen gaan ze hun kennis met de scholieren van het chocoladeambacht delen. Startpunt werd vandaag/zondag gegeven op de opendeurdag van de gastronomische school Ter Groene Poorte in Brugge. "Vandaag is de 3D-chocoladeprinter de blikvanger op onze opendeurdag, maar vanaf morgen zal hij een rol spelen in onze lessen voor de chocolatiers", zegt Pol Deschepper, leraar aan de bakkerijschool van Ter Groene Poorte zondagmiddag op de opendeurdag aan Belga. "Op dit ogenblik zijn we bezig met het maken van pralines in de vorm van Legoblokjes."

Een chocoladeprinter kost nu nog 2.800 euro, maar Deschepper verwacht dat eenmaal het toestel gecommercialiseerd wordt, de prijs ervan goedkoper zal worden. "De machine zal nooit de chocolatier volledig vervangen, maar ze biedt wel een grote meerwaarde", vindt de West-Vlaamse leraar. "Het apparaat is het gevolg van een unieke samenwerking van een bedrijf dat 3D-printers maakt en niets van chocolade maken kent enerzijds, en Callebaut dat niets kent van 3D printen, maar wel alles weet over hoe chocolade moet bereid worden." Ook andere scholen krijgen binnenkort de innovatie uitgebreid te zien tijdens hun bezoek aan het "Chocolate Academy Centre" van Callebaut in Wieze.

"3D-chocoladeprinting is een nieuwe stap in de meer dan 100 jaar oude traditionele verwerkingsmethodes en betekent een geweldige boost voor de toekomst van het chocoladeambacht", zegt Frederic Janssens, Gourmet Global Brand Manager bij Callebaut. "Het zijn de scholieren, de chocolatiers van morgen, die dat ambacht mee zullen vormen. Via onze exclusieve preview aan de scholen willen we hun creativiteit alvast prikkelen."

bron: Belga