De Croo is het niet eens met analyse 11.11.11 van Belgisch Syriëbeleid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo is het niet eens met de analyse die Noord-Zuidbeweging 11.11.11 maakt van het Belgische Syriëbeleid. "Het gaat niet op om te zeggen dat het Belgische Syrische beleid faalt. We nemen zowel militair, diplomatiek als humanitair onze verantwoordelijkheid", zegt hij. 11.11.11 herinnert eraan dat de Belgische regering vorig jaar bij de uitbreiding van de luchtaanvallen naar Syrië erkende dat een militaire aanpak niet volstaat. Ook ontwikkelingssamenwerking en politieke en diplomatieke inspanningen zouden nodig zijn om het aanslepende conflict op te lossen en het land een toekomst te geven. Van dat engagement is volgens 11.11.11 weinig te merken. Terwijl de militaire interventie het afgelopen jaar 46 miljoen euro kostte, gaf België slechts 300.000 euro voor flankerende maatregelen: 50.000 euro voor de oprichting van een kantoor voor de Syrische oppositie in Brussel en 250.000 euro voor een nieuw VN-mechanisme dat bewijsmateriaal verzamelt voor oorlogsmisdaden.

"Men kan minnetjes doen over de militaire inzet van ons land, maar ik verkies nog altijd om IS ginder te verslaan dan dat ze naar hier afzakken", reageert Alexander De Croo. De diplomatieke inspanning kan volgens hem niet worden afgemeten in financiële middelen. "Het is net dat soort portefeuillediplomatie die we moeten vermijden. Daarom herhaal ik nog eens dat België zich volledig engageert om samen met de Europese Unie een politieke rol te spelen in Syrië."

Desalniettemin is België volgens De Croo een van de grote pleitbezorgers om meer ontwikkelingsfondsen vrij te maken, "zodat kinderen er naar school kunnen, mensen de taal leren en kunnen werken. Er hoeft ons echt niemand lessen te geven over onze humanitaire aanpak. Maar humanitaire noodhulp is nooit dé oplossing. Wat we nodig hebben is een politieke en diplomatieke doorbraak", besluit hij.

bron: Belga