Britse geheime dienst noemt betrokkenheid bij afluistertap Trump "klinkklare nonsens"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse geheime dienst GCHQ heeft gereageerd op haar vermeende betrokkenheid bij het afluisteren van de Amerikaanse president Donald Trump. Een woordvoerder bestreed donderdagnacht elke inmenging van de Britten en omschreef de aantijgingen uit de omgeving van Trump als lachwekkend en klinkklare nonsens. Trump had een tweetal weken geleden in een reeks woedende tweets verklaard dat Obama hem in 2016 tijdens de verkiezingscampagne in de Trump Tower in New York had laten afluisteren. De president heeft tot dusver nog geen sluitende bewijzen voorgelegd, maar blijft bij zijn verhaal.

Een juridisch expert van de Amerikaanse zender Fox News had zich beroepend op anonieme bronnen verklaard dat de Britse geheime dienst GCHQ vorig jaar de toenmalige president Barack Obama uitgeschreven telefoongesprekken van Trump had doorgespeeld, die afkomstig waren van de computers van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

"De onlangs geuite beschuldigingen door media commentator en rechter Andrew Napolitano, dat de GCHQ werd gevraagd om de telefoon te controleren van de president-elect, zijn nonsens", verklaarde een woordvoerder van de geheime dienst volgens The Guardian en de BBC. "Ze zijn compleet lachwekkend en moeten genegeerd worden".

Enkele kopstukken van Trumps partij hebben verklaard dat ze geen bewijzen hebben gezien dat de president werd afgeluisterd, zo ook donderdag nog door voorzitter Richard Burr van de senaatscommissie die toezicht houdt op de geheime diensten.

De woordvoerder van Trump, Sean Spicer, had de beweringen van Napolitano over de Britse geheime dienst donderdag nog herhaald op een zeldzaam luidruchtige persconferentie in het Witte Huis. Desgevraagd blijft Trump volgens Spicer achter zijn beschuldigingen staan.

bron: Belga