Belgisch Syriëbeleid "blijft steken in bommen gooien en humanitaire hulp"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse Noord-Zuidbeweging geeft het Syriëbeleid van de Belgische regering een onvoldoende mee. Volgens koepelorganisatie 11.11.11 blijft het beleid steken in bommen gooien en humanitaire hulp en is er te weinig aandacht voor politieke ondersteuning en ontwikkelingssamenwerking. Nederland gaf 43 keer meer uit aan flankerende maatregelen. 11.11.11 herinnert eraan dat de Belgische regering vorig jaar bij de uitbreiding van de luchtaanvallen naar Syrië erkende dat een militaire aanpak niet volstaat. Ook ontwikkelingssamenwerking en politieke en diplomatieke inspanningen zouden nodig zijn om het aanslepende conflict op te lossen en het land een toekomst te geven. "We moeten niet als cowboys naar Syrië gaan", zo herinnert 11.11.11 aan een citaat van vice-premier De Croo.

Van dat engagement is volgens 11.11.11 weinig te merken. Terwijl de militaire interventie het afgelopen jaar 46 miljoen euro kostte, gaf België slechts 300.000 euro voor flankerende maatregelen: 50.000 euro voor de oprichting van een kantoor voor de Syrische oppositie in Brussel en 250.000 euro voor een nieuw VN-mechanisme dat bewijsmateriaal verzamelt voor oorlogsmisdaden. De koepelorganisatie maakt de vergelijking met Nederland. Daar werd sinds januari vorig jaar al 13 miljoen euro uitgegeven aan flankerende maatregelen.

11.11.11 roept de Belgische regering dan ook op om meer te investeren in politieke en stabiliserende maatregelen. "Als België zich enkel beperkt tot bombarderen, staat er binnen enkele jaren gewoon een IS 2.0 op", klinkt het vrijdag in een persbericht. De organisatie is wel positief over de humanitaire steun. Op drie jaar tijd maakte ons land 175,9 miljoen euro vrij voor de Syrische bevolking. Wel betreurt de organisatie dat het meeste geld naar de VN-agentschappen en internationale hulporganisaties gaat, en nauwelijks iets naar lokale Syrische organisaties.

bron: Belga