Dagen Zonder Vlees: Metro test de vegetarische lasagne van Sofie Dumont

Samen met 110.841 tijdelijke vegetariërs doet Metro mee aan Dagen Zonder Vlees. Om inspiratie op te doen vroegen we zeven bekende koks om hun beste vegetarische recept met ons te delen. Dat gerecht hebben we met onze redactie bereid en uiteraard geproefd. Hieronder het resultaat van die bevindingen. Sofie Dumont schotelt ons een lasagne met spinazie en snijbiet voor.
door
Timmy
Leestijd 3 min.

Ik ben geen keukenprins, maar dat weerhoudt mij er niet van om koken een kans te geven. Toen mij werd aangeboden om dit gerecht te bereiden, stond ik te springen. Ik eet graag pasta en groenten en deze lasagne is daar de perfecte combinatie van.

Mijn ouders, broer en zus verklaarden me gek toen ik zei dat ik aan de ‘Dagen Zonder Vlees' wilde deelnemen. Maar met deze vegetarische schotel wilde ik bewijzen dat groenten er ook toe doen.

De ingrediënten zijn gemakkelijk te vinden. Behalve de snijbiet die je misschien in een gespecialiseerde groenten- en fruitzaak moet zoeken, heb ik alles wat ik nodig heb. Met een extra portie spinazie heb je de ontbrekende snijbiet zo vervangen.

Ik hou van eten, maar toch zal je mij niet snel terugvinden in een keuken. Het duurt drie kwartier om deze schotel rustig voor te bereiden. Ik ben een grote eter en dat zijn mijn tafelgenoten ook. De verhoudingen heb ik evenredig aangepast voor vijf personen, maar dit gerecht mag zeker aangevuld worden met een bruin meergranenbrood.

"Kleurrijk" en "ziet er lekker uit" zijn enkele van de reacties over de goed ogende lasagne. De combinatie tomatensaus-spinazie lijkt eerst vreemd, maar al snel voegt een mix van mozzarella en Parmezaan zich bij de groenten.

Zij die eerst met tegenzin naar deze maaltijd opkeken, hebben netjes hun bord leeggegeten en zonder klagen nog een keer opgeschept. En het verdict? "Je mag dit nog eens klaarmaken."

Timmy Kestemont

Recept

Foto Timmy Kestemont

  • 1 snijbiet
  • olijfolie
  • 400 g spinazie
  • 200 g champignons
  • 200 g ricotta
  • 1 bosje basilicum
  • ½ bosje munt
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 250 g lasagnebladen
  • 200 g parmezaan
  • 2 uien
  •  

  • Voor de tomatensaus
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 250 ml groentebouillon
  • 800 gepelde tomaten (uit blik)
  • 1 eetlepel balsamicosiroop
  • peper en zout
  • Belga / D. Waem

    Stap 1

    Doe de uien, tomatenpuree, tijm, laurier, rozemarijn en chilivlokken in een pan met olijfolie. Pers de knoflook over het geheel uit en laat het even stoven. Voeg de groentebouillon en de gepelde tomaten toe. Meng het geheel met de balsamicosiroop, peper en zout. Zet het vuur zachter en laat 10 minuten sudderen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°.

    Stap 2

    Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en stoof de spinazie en de fijngesneden snijbiet aan. Vervolgens snijd je de champignons in vieren en stoof je ze aan in olijfolie. Meng de ricotta met de snijbiet en de spinazie. Kruid alles met peper en zout. Hak de basilicum en de munt fijn en snijd de mozzarella in stukjes.

    Stap 3

    Schep wat tomatensaus in een ovenschaal en bedek het met lasagnebladen. Verdeel het ricottamengsel erover. Schep de champignons in de ovenschaal en verdeel er de basilicum, de munt en de mozzarella over. Leg er lasagnebladen op. Schep er wat tomatensaus over. Rasp de parmezaan en strooi hem erover. Zet de ovenschaal ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven tot de lasagne gaar is en je bovenaan een krokant korstje hebt.