Europa League - Acheampong schenkt Anderlecht eerste kwartfinale in twintig jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Anderlecht heeft zich donderdagavond voor het eerst in twintig jaar gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Europa League. In de terugwedstrijd wonnen de Brusselaars met 1-0 van APOEL. De heenwedstrijd was op 0-1 in het voordeel van paars-wit geëindigd. Voor het eerst in 25 jaar staan met Racing Genk en Anderlecht twee Belgische teams in de kwartfinales van een Europese beker. Anderlecht, dat in vergelijking met de opstelling in Nicosia enkel achterin Nuytinck inwisselde voor Kara, begon furieus aan de partij in het Constant Vanden Stockstadion. Teodorczyk en Najar dwongen de Nederlandse APOEL-doelman Waterman binnen de eerste vijf minuten meteen tot twee reddingen.

APOEL had in de openingsfase geen vat op de Brusselaars en maakte in het eerste kwartier liefst zeven overtredingen. Ook Stanciu verzuimde van dichtbij de thuisploeg op een al snel verdiende 1-0 te zetten. Anderlecht nam nadien gas terug, terwijl de Cyprioten bleven uitblinken in het maken van overtredingen. Andy Najar zette Waterman op slag van rust nog eens aan het werk met een grondscherend schot.

De tweede helft begon - net als de eerste - met een kans voor Teodorczyk. De Pool kopte een voorzet van Appiah over. De Cyprioten, nog steeds potig, dreigden even later met een schotje van Ebecilio. De netten bleven zo onaangeroerd. Dat veranderde niet toen kapitein Hanni op het uur Waterman nog eens onder vuur nam.

Na 65 minuten was het eindelijk raak. Een voorzet van Hanni werd door Waterman in de voeten van de net ingevallen Acheampong getikt en 'Mister Europe' zette Anderlecht, nauwelijks een minuut na zijn invalbeurt, op een oververdiende 1-0. APOEL vond in het slot eindelijk de weg naar het doel van Anderlecht en Soteriou dwong Ruben tot zijn eerste save. Verder kwamen de Cyprioten echter niet meer en het bleef 1-0.

Vrijdagmiddag (13u00) wordt in Nyon geloot voor de kwartfinales van de Europa League. Met Racing Genk en Anderlecht gaan er voor het eerst in 25 jaar nog eens twee Belgische clubs in de trommel.

bron: Belga